Uvariť chutný kotlíkový guľáš v prírode je umením

19.09.2008 Kežmarok

Tatranské Zruby 19. septembra (TASR) - Uvariť chutný kotlíkový guľáš v \"prírodnej\" kuchyni je umenie. Potvrdili to účastníci dnešného deviateho ročníka súťaže nazvanej Špica guľáš, ktorá sa konala v areáli ...
\"Základom takého špica guľášu je dostatočné množstvo cibule, veľmi kvalitné, vopred napacované mäso a rôzne prísady, napríklad huby, červené víno, sušené slivky, ale aj čučoriedky. Každý sa popasuje so surovinami po svojom, \" povedal pre TASR predseda usporiadateľského Tatranského klubu kuchárov a cukrárov František Turek. Dodal, že zabojovať o \"špica\" guľáš prišlo dnes do Tatier 34 dvojčlenných družstiev z rôznych regiónov Slovenska.
Porota, ktorá posudzovala obsah jednotlivých kotlíkov, to nemala ľahké. V Tatrách sa stretli profesionálni kuchári i gurmáni, teda tí, pre ktorých je grilovanie či varenie v prírode koníčkom. Členovia poroty \"koštovali\" okrem tradičných mäsových aj vegetariánsky guľáš. Prvenstvo spomedzi profesionálov si napokon odniesla domáca dvojica Slavomír Knižka a Jozef Šimšaj z hotela v Tatranských Zruboch. Na otázku, podľa čoho porotcovia hodnotia kvalitu jedla, predseda klubu odpovedal, že sú to profesionáli, ktorí vedia posúdiť, či sa súťažiacim podarilo dosiahnuť spojením rôznych ingrediencií \"špicový\" výsledok.
Súťažiacich bolo v tomto roku o niečo menej ako vlani. Podľa Tureka to spôsobilo chladné a sychravé počasie. \"Ráno nám pršalo, takže niektoré školy z východného Slovenska účasť na poslednú chvíľu zrušili\".
K skalným účastníkom súťaže Špica guľáš patrí aj Jaroslav Červeň zo súkromnej školy v Námestove na Orave. Ako povedal, zatiaľ nevynechal ani jeden ročník. Potvrdil, že na podobných súťažiach sa prezentujú predovšetkým muži. Pripraviť dobrý kotlíkový guľáš v prírode totiž predpokladá aj dostatok dreva, ktoré treba narezať a narúbať. \"Je to chlapská robota, \" zhodli sa účastníci súťaže.
 

Vyberte región